Când şi nu ce mănânci contează mai mult

1 2 jpg jpeg

Concluzia unui studiu realizat recent de cercetătorii britanici de la Kings College, Londra, în colaborare cu cei de la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia, a fost aceea că este mai important pentru o stare bună de sănătate când mâncăm decât ceea ce alegem să punem în farfurie.

Bolile cele mai frecvente observate la persoanele care mănâncă haotic sunt diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, obezitatea.

Mâncatul la ore diferite afectează ritmul circadian, acel ceas interior care asigură echilibrul şi buna funcţionare a proceselor metabolice. Apetitul, digestia, nivelul de colesterol şi glucoză sunt legate de procesele metabolice. Programul de masă influenţează acest ritm intern al organismului şi sănătatea ficatului, a intestinelor. De aceea este important respectarea acestuia.

Nu e lipsit de adevăr îndemnul de a mânca la micul dejun ca un rege, la prânz ca un prinţ, iar seara ca un cerşetor. În prezent, există dovezi care atestă faptul că un aport caloric mare la masa de seară este asociat cu apariţia obezităţii.

Totuşi, suntem deoparte de a înţelege dacă e mai bine să fie mâncate de-a lungul zilei alimente care dau energie sau cu precădere în prima parte a zilei”, a subliniat Dr. Gerda Pot, coautorului studiului.

Studiul a mai arătat şi că nu există o legătură între mâncatul după ora opt seara şi obezitate la copii.

În ceea ce-i priveşte pe copii, ne-am fi aşteptat să descoperim o conexiune între acumularea unor kilograme în plus şi cina luată prea târziu. Rezultatele au arătat contrariul”, a adăugat medicul.