Cancerul ovarian, depistat precoce doar în 20% din cazuri

1 2 jpg jpeg

Acest neoplasm, care reprezintă aproximativ 30% din totalul cazurilor de cancer al organelor genitale feminine la nivel mondial, este depistat frecvent în stadiu avansat din cauza lipsei simptomelor specifice. Pacientele confundă simptomele cu cele ale unei tulburări gastrointestinale şi întârzie astfel controlul de specialitate.

Diagnosticul tardiv scade considerabil şansele de supravieţuire a pacientelor. Astfel, datele Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului (IARC) arată că doar 32% din pacientele diagnosticate cu cancer ovarian la nivel european reuşesc să supravieţuiască 5 ani.

În general, aproximativ 20% din femeile cu cancer ovarian sunt depistate în primele stadii, când tumora este încă localizată. Doar în această situaţie, 94% dintre paciente au o speranţă de viaţă mai mare de 5 ani.

«Cancerul ovarian este povara femeii moderne. În prezent, sunt derulate studii la nivel internaţional care analizează legătura directă dintre stilul de viaţă actual, caracterizat prin fumat, dietă dezechilibrată şi sedentarism, şi apariţia acestui tip de tumoare. Din păcate, nu există o analiză specifică pentru această afecţiune, însă există soluţii pentru a fi depistată la timp: analizele de sânge şi controalele ginecologice regulate», subliniază dr. Dragoş Median, medic primar, Spitalul Filantropia Bucureşti.

Statistici îngrijorătoare

Acest tip de cancer este din ce în ce mai întâlnit în ţările dezvoltate fiind la fel de frecvent ca şi cancerul de uter (35%) ori de col uterin (27%). În Europa de Est se înregistrează mai mult de 15 cazuri noi la 100.000 de femei. Potrivit datelor GLOBOCAN 2012, în România sunt raportate anual 1850 de cazuri noi, fiind a 5-a cea mai frecventă localizare a cancerului la femei.

Factori care influenţează apariţia bolii

În afara factorilor asociaţi stilului de viaţă modern, specialiştii au identificat o serie de cauze care pot duce la apariţia cancerului ovarian:

· vârsta – majoritatea cazurilor de cancer ovarian apar după vârsta de 55 de ani, la femeile care au intrat la menopauză;

· istoricul familial – riscul de apariţie a cancerului ovarian creşte dacă doi sau mai mulţi membri ai familiei, fie din partea tatălui, fie din partea mamei, au avut neoplasm mamar, ovarian sau colorectal1; potrivit datelor IARC, riscul de cancer ovarian creşte la 25.5% dacă atât mama, cât şi sora au fost diagnosticate cu această afecţiune;

· mutaţiile genetice – purtătorii unor mutaţii ale genelor BRCA1 sau BRCA2 (gene care ajută la refacerea celulelor) au un risc mai crescut de cancer ovarian;

· alţi factori: un risc ridicat îl au femeile care nu au născut niciodată, care n-au luat niciodată contraceptive, care au avut primul ciclu menstrual la o vârstă fragedă sau cele care au intrat la menopauză la o vârstă înaintată.

Cele mai frecvente simptome

Specialiştii sfătuiesc femeile să fie atente la semne persistente care durează de mai multe săptămâni şi care nu pot fi explicate:

· dureri abdominale sau pelvine

· balonare persistentă

· senzaţie de saţietate precoce

· modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipaţie)

· simptome urinare (micţiuni frecvente sau imperioase)

· sângerări vaginale neobişnuite

· dureri în timpul contactului sexual

· pierdere în greutate

· oboseală, ameţeală, senzaţie de greaţă.