Cancerul de esofag ar putea fi diagnosticat cu un burete

1 2 jpg jpeg

Medicii au testat metoda pe mai mult de o mie de pacien┼úi din Marea Britanie ┼či au descoperit c─â noua capsul─â, numit─â ÔÇ×CytospongeÔÇť este bine tolerat─â, sigur─â ┼či eficient─â ├«n diagnosticarea maladiei Barrett a esofagului. Afec┼úiunea este considerat─â factor de risc ├«n apari┼úia cancerului esofagian. Unul din zece oameni care sufer─â de maladia Barrett se ├«mboln─âve┼čte mai t├órziu de cancer esofagian, potivit bbc.com, citat de Mediafax. ├Än mod obi┼čnuit, medicii diagnosticheaz─â ┼či monitorizeaz─â ace┼čti pacien┼úi pentru semne ale instal─ârii cancerului folosind biopsia. Cercet─âtorii de la Universitatea Cambridge spun c─â aceste biopsii pot fi ├«nlocuite cu Cytosponge.

Testele efectuate de medici au prev─âzut ca peste 600 de pacien┼úi cu maladia Barrett s─â ├«nghit─â o capsul─â Cytosponge ┼či apoi s─â fie supu┼či unei endoscopii. Aproximativ 500 de persoane care prezentau simptome ca reflux gastric ┼či arsuri au efectuat acelea┼či teste.

Mul┼úi dintre pacien┼úii inclu┼či ├«n teste au preferat capsula endoscopiei. Mai mult de nou─â din zece pacien┼úi au putut ├«nghi┼úi f─âr─â probleme capsula. Studii mai aprofundate sunt prev─âzute pentru viitor, pentru a se tabili dac─â metoda poate fi folosit─â pe scar─â larg─â pentru diagnosticarea bolii Barrett ┼či a cancerului esofagian, f─âr─â a se mai recurge la endoscopii.