Campanie de prevenire a cancerului colorectal

1 2 jpg jpeg

Proiectul de educare medicală în ceea ce priveşte prevenirea cancerului colorectal a fost înfiinţat de dr. Alexandrina Constantinescu, medic primar gastroenterolog în cadrul Endogastrohep Center din Bucureşti.

„Din păcate, până în acest moment în România nu este funcţional un program naţional pentru Screening în cancerul colorectal şi nu cred că în următoarea perioadă vor exista resursele necesare pentru demararea lui. Ţinând cont de statisticile legate de creşterea alarmantă a incidenţei şi a mortalităţii prin cancer colorectal în ultimii 25 de ani, am vrut să tragem un semnal de alarmă, să senzibilizăm populaţia pentru efectuarea testelor de screening specifice începând cu vârsta de 45 de ani. În plus, vrem să venim în întâmpinarea pacienţilor şi să îi determinăm să facă acest pas extrem de important pentru sănătatea lor, drept pentru care în perioada 12 noiembrie – 20 decembrie oferim şi un discount de 20% pentru un set complet de investigaţii aferent acestei boli“, spune medicul gastroenterolog Alexandrina Constantinescu.

Acest tip de cancer se dezvoltă pe polipi precanceroşi localizaţi la nivelul colonului sau rectului, care pot fi prezenţi cu mulţi ani înainte de a se dezvolta un cancer invaziv fără niciun simptom.

Un test de screening utilizat pentru o persoană care nu are simptome poate evidenţia polipii precanceroşi, care pot fi îndepărtaţi endoscopic sau chirurgical înainte de a evolua spre cancer, sau poate depista cancerul precoce al cărui tratament poate fi curativ.

În România sunt depistaţi anual peste 8000 pacienţi cu cancerul colorectal (CCR). Ocupăm locul al doilea ca incidenţă pentru bărbaţi, după cancerul pulmonar.

În cazul femeilor este a treia cea mai întâlnită formă de cancer, după cancerul de sân şi cel uterin. În ultimii 25 de ani, statisticile raportează o creştere alarmantă a incidenţei şi mortalităţii prin CCR, practic triplarea incidenţei şi dublarea mortalităţii ceea ce ne aduce pe locul 4 în Europa la incidenţa pentru femei şi locul 3 pentru bărbaţi.

Simptome care pot indica prezenţa cancerului colorectal

- prezenţa de sânge în scaun;

- dureri abdominale de cauză neexplicată;

- tulburări de tranzit cu alternanţă între diaree şi constipaţie;

- anemie de cauză neexplicată;

- ccădere de greutate de cauză neexplicată.

Mai multe informaţii despre cancerul colorectal, cât şi despre campania 45+ poţi să găseşti pe pagina online http://www.endo-gastro.ro/articole/86-cancer-colorectal-campania-45plus.