Campanie care îi încurajează pe românii cu dureri de spate să ajungă la medic

1 2 jpg jpeg

Campania cuprinde acţiuni care se adresează publicului larg din întreaga ţară, inclusiv celui prezent la unele meciuri din turul Ligii 1 de fotbal, iniţiativa fiind susţinută şi de fotbalişti din România. De asemenea, campania are şi o pagină online dedicată (pe site-ul www.reumatism.ro), un cont de Facebook (www.facebook.com/NuIntoarceSpatele) şi o aplicaţie web cu ajutorul căreia pot fi verificate simptomele durerilor de spate de tip inflamator.

„Mesajul central al campaniei este că aceste dureri inflamatorii de spate, care apar de obicei înainte de vârsta de 40 de ani, nu trebuie ignorate. Pot fi confundate uşor cu durerile mecanice de spate, ceea ce întarzie recunoaşterea lor corectă şi depistarea cauzei care le produce, de aceea încurajăm publicul larg să acceseze website-ul campaniei sau pagina de Facebook, să completeze chestionarul de evaluare şi, dacă este cazul, să ajungă cât mai repede la un medic reumatolog”, a spus conf. dr. Cătălin Codreanu, medic reumatolog.

Durerea de spate de tip inflamator este adeseori confundată cu durerea mecanică (asociată eforturilor fizice intense sau traumatismelor) şi este considerată ca făcând „parte din viaţă“. În anumite situaţii, poate dura chiar 10 ani până când este diagnosticată corect această durere şi este depistată cauza ei.

Afecţiunile care cauzează durerea inflamatorie de spate pot afecta în mod serios viaţa pacienţilor, iar activităţile zilnice precum mersul la serviciu, practicarea sporturilor sau chiar dormitul devin dificile sau chiar imposibil de practicat.

Cu timpul, aceste boli pot afecta mobilitatea şi, în cazuri severe, pot duce la fuziunea vertebrelor coloanei. Durerile inflamatorii de spate afectează în cele mai multe din cazuri bărbaţii şi debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani.

Principalele caracteristici ale acesteia sunt:

• apariţia progresivă a durerii;

• durerea se atenuează odată cu mişcarea şi nu se ameliorează la repaus;

• durerea apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopţii, şi trezeşte bolnavul din somn;

• durerea se însoţeşte de rigiditate în timpul dimineţii, de obicei mai mult de 30 de minute.

Durerile inflamatorii de spate sunt provocate, cel mai frecvent, de boli reumatice inflamatorii, între care: spondilita anchilozantă, spondilartrita axială non-radiografică, artrita psoriazică şi artrita reactivă.