Calciul şi vitamina D nu diminuează simptomele menopauzei

1 2 jpg jpeg

Astfel, autoarea studiului, Erin S. LeBlanc, susţine că femeile nu ar trebui să se bazeze pe aceste suplimente pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, precizând însă că punctul maxim de manifestare a acestor simptome este în jurul vârstei de 51 de ani, după cum reiese în urma studiului, la care au participat 34 157 de femei, cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani.

Menopauza marchează sfârşitul perioadei fertile a unei femei şi este un fenomen natural fiziologic şi obligatoriu. Fenomenul de încheiere a activităţii fertile atrage cu sine consecinţe sau efecte „adverse“, care sunt percepute de unele femei într-un mod acut.

Există efecte rapide şi efecte tardive. În prima categorie intră simptome ca:

- dereglări ale ciclului menstrual, mai precis flux abundent sau mai puţin abundent ori întârzieri mari ale menstruaţiei; - bufeuri, iritabilitate, agitaţie, roşeaţă a pielii, fenomene care apar cu o frecvenţă neregulată. La unele femei aceste simptome pot fi mai intense şi pe o durată mai mare, iar la altele efectele pot fi abia resimţite; - apar modificări la nivelul pielii, a sânilor şi se instalează atrofia vaginală, dar niciuna dintre aceste consecinţe nu prezintă un pericol pentru sănătate.