Cafeaua reduce riscul de depresie

1 2 jpg jpeg

Cercetarea a trecut ├«n revist─â cele mai serioase studii realizate pe aceast─â tem─â ├«ntre anii 1980 ┼či 2015, cu date privitoare la leg─âtura dintre cafea ┼či depresie sau ├«ntre cafein─â ┼či depresie, relateaz─â Agerpres.

Consumul de cafea ┼či cafein─â se asociaz─â semnificativ cu o reducere a riscului depresiv, au constatat autorii studiului, dup─â cum indic─â medicul Alain Cohen ├«n publica┼úia ÔÇ×Journal international de m├ędecineÔÇť. Astfel, consumul regulat de cafea sau cofein─â (fa┼ú─â de lipsa consumului) scade acest risc cu circa 25% (├«n medie). Se pune constant ├«ntrebarea care este cantitatea potrivit─â de cafea sau de cafein─â. Aceasta este greu de stabilit, deoarece variaz─â ├«n func┼úie de fiecare persoan─â.

Cercet─âtorii men┼úioneaz─â un efect variabil pornind de la o cafea ┼či merg├ónd p├ón─â la ┼čase cafele pe zi. Cifra rezonabil─â ar fi la mijloc: ├«ntre 2 ┼či 4 ce┼čti pe zi, ceea ce corespunde la circa 300 de mg de cafein─â ├«n func┼úie de tipul de cafea ┼či modul de preg─âtire. Cafeina se g─âse┼čte ├«ndeosebi ├«n ceai, ciocolat─â, ├«n b─âuturile carbogazoase ┼či energizante.

Cafeaua, ideal─â pentru cei care sufer─â de crampe

┼×tiai c─â 100 de ml de cafea ne furnizeaz─â 10% din doza zilnic─â necesar─â de potasiu. Con┼úine ┼či calciu, magneziu, fosfor, fier, ceea ce ├«nseamn─â c─â are multe beneficii pentru s─ân─âtate. De fapt, potasiul este acela care elimin─â oboseala ┼či ├«mpiedic─â formarea crampelor musculare prin contrac┼úia muscular─â ┼či transmiterea fluxurilor nervoase. Mai mult, cafeaua contribuie la buna func┼úionare a rinichilor ┼či ne furnizeaz─â energia necesar─â pentru a ├«ncepe ziua.

De asemenea, cafeaua este util─â persoanelor care sufer─â de hipotensiune, c├ót ┼či pentru c─â trateaz─â durerile de cap cauzate de oboseal─â. Aceast─â b─âutur─â este ideal─â ┼či pentru c─â ajut─â la cre┼čterea nivelului de energie, fiind de ajutor ├«n perioadele stresante.