Cafeaua reduce riscul de cancer oral

1 2 jpg jpeg

Specialiştii sunt de părere că persoanele care beau mai mult de două-trei ceşti de cafea pe zi au un risc mai redus de cancer oral, spre deosebire de cei care nu consumă deloc cafea.

Pentru a observa legătura dintre cafea, ceai şi cafea decofeinizată şi riscul de apariţie a cancerului oral, oamenii de ştiinţă au analizat datele de la o cercetare începută în 1982 de Societatea Americană de Oncologie.

Dintre cei 968.432 de participanţi la studiu (bărbaţi şi femei), după 26 de ani au decedat 868 de persoane din cauza cancerului oral/faringian.

După ce le-au analizat obiceriurile zilnice, specialiştii au ajuns la concluzia că participanţii care obişnuiau să bea cafea zilnic aveau un risc cu 49% mai redus de a dezvolta cancer oral.

,,Cafeaua, care este una dintre cele mai consumate băuturi pe scară largă în lume, conţine o varietate de antioxidanţi, polifenoli şi alţi compuşi biologic activi, care pot proteja împotriva dezoltării şi progresiei cancerului oral. Având în vedere că acest tip de cancer se numără printre cele mai frecvente 10 din lume, constatatea noastră întăreşte dovada unui efect protector, respectiv a unui diagnostic mai bun în cazul cancerului oral”, a afirmat Janet Hildebrand, autoarea studiului.

Rezultatele cercetării au fost publicate în ediţia online a Jurnalului American de Epidemiologie.