Cafeaua, la fel de puternic─â precum unele pastile

1 2 jpg jpeg

Mai exact, efectele cafelei pot fi comparate cu cele ale substanţelor psihoactive.

Dac─â 2 c─âni de cafea pe zi reprezint─â doza obi┼čnuit─â pentru un consumator de cafein─â, chiar ┼či o cantitate un pic mai mare poate duce la apari┼úia efectelor adverse: m─ârirea ritmului b─ât─âilor inimii, transpira┼úie excesic─â, st─âri de anxietate.

Situa┼úia este cu at├ót mai ├«nt├ólnit─â la persoanele care obi┼čnuiesc s─â munceasc─â mult ┼či consum─â o cantitate mai mare de cafea tocmai pentru a face fa┼ú─â sarcinilor de la locul de munc─â ┼či de acas─â.

Potrivit cercetătorilor, cafeaua acţionează foarte rapid în organism, mai exact moleculele mici ajung la nivelul creierului în aproximativ 20 de minute, respectiv la bariera hemato-encefalică.

Odată ajunse aici, moleculele blochează absorbţia de adenozină, un neurotransmiţător care spune creierului că s-a instalat senzaţia de oboseală.

├Än cantitate mai mare, cafeaua poate avea efecte psihologice: stimuleaz─â sistemul nervos central, cre┼čte vigilen┼úa ┼či concentrarea, iar tensiunea arterial─â se m─âre┼čte, simptome ├«nt├ólnite ┼či la persoanele anxioase.

,,Prea mult─â cafein─â poate face pe oricine s─â devin─â anxios. Dozele mari pot produce efecte farmacologice asem─ân─âtoare cu cele ale substan┼úelor psihoactiveÔÇŁ, a afirmat John Greden, profesor la Universitatea din Michigan (SUA).