Beneficiază de consultaţii stomatologice gratuită

1 2 jpg jpeg

Consulta┼úiile, care fac parte din campania de educare cu privire la igiena oral─â ÔÇ×Z├ómbe┼čte Rom├óniaÔÇť, desf─â┼čurat─â de GSK Consumer Healthcare, se pot realiza p├ón─â la finalul anului.

Programul, ├«nceput din luna martie a acestui an, acoper─â deja 41 de jude┼úe, cu 10 mai mult fa┼ú─â de campania de anul trecut. Persoanele interesate ├«┼či pot face o programare intr├ónd pe website-ul www.zambesteromania.ro, ├«n sec┼úiunea ÔÇ×Consulta┼úii stomatologice gratuiteÔÇť, aleg├ónd jude┼úul ┼či ora┼čul.

Pe pagina online se g─âsesc datele de contact ale cabinetelor ┼či un indicator care arat─â dac─â respectivul cabinet ofer─â ┼či detartaje gratuite, iar programarea se face simplu printr-un telefon direct la cabinet.

├Än urma unor astfel de vizite, medicii denti┼čti pot semnala care sunt urgen┼úele ┼či priorit─â┼úile ├«n tratamentul dentar, pot explica tehnica de periaj corect─â, pot sf─âtui orice persoan─â ├«n alegerea periu┼úei ┼či pastei de din┼úi potrivite. Medicii denti┼čti pot face ┼či recomand─âri ├«n privin┼úa alimenta┼úiei pentru men┼úinerea unei danturi s─ân─âtoase.

De asemenea, doctorii care doresc s─â intre ├«n acest program se pot ├«nscrie direct pe website ├«n aceea┼či sec┼úiune.

Rezultatele studiului ÔÇ×Z├ómbe┼čte Rom├óniaÔÇť, realizat ├«n anul 2012, au ar─âtat c─â peste 80% dintre rom├óni se confruntau cu pprobleme dentare, cele mai frecvente fiind cariile.

Un alt studiu, efectuat ├«n 2014, a ar─âtat c─â c─â majoritatea rom├ónilor nu se spal─â pe din┼úi seara, a┼ča cum recomand─â medicii denti┼čti, ci doar diminea┼úa, pentru c─â identific─â periajul dentar cu momentul de preg─âtire pentru interac┼úiune social─â, v─âz├óndu-l mai mult ca un act estetic, a┼ča cum este aranjarea p─ârului sau machiajul ├«nainte de a ie┼či din cas─â, dec├ót unul pentru propria s─ân─âtate.

Astfel, peste 45% dintre responden┼úi au declarat c─â ├«┼či periaz─â din┼úii mai pu┼úin de 2 ori pe zi, de┼či un procent de 90% din e┼čantion este de acord cu importan┼úa rutinei minime de diminea┼úa ┼či seara. ├Än acest context, medicii atrag aten┼úia asupra riscurilor pe care le are neglijarea igienei orale asupra st─ârii de s─ân─âtate:

- cariile netratate pot duce la afec┼úiuni dentare serioase, dureroase sau la pierderea din┼úilor ┼či pot afecta buna func┼úionare a ├«ntregului organism;

- depunerile de tartru pot duce la s├ónger─âri gingivale ┼či gingivit─â, care, netratate, pot cauza parodontoz─â.