Bebeluşii mai mari, risc de cancer la sân pentru mamă

1 2 jpg jpeg

Riscul de apariţie a cancerului este cu 25% mai crescut în cazul femeilor care nasc copii care au o greutate mai mare de 3,7 kilograme.

Constatările au apărut după ce cercetătorii au luat în calcul greutatea pe care o avea viitoarea mamă la naştere, istoricul medical al familiei şi administrarea de hormoni.

Nivelul ridicat de estrogen şi de insulină (în unele cazuri) din timpul sarcinii sunt factorii asociaţi cu riscul de apariţie a cancerului de sân.

,,Toate tulburările hormonale pe care le au femeile care nasc bebeluşi cu o greutate mai mare pot duce mai târziu la apariţia cancerului mamar. Pe baza acestor informaţii, femeile ar trebui să fie atenţionate în legătură cu necesitatea unei mamografii”, a afirmat Radek Bukowski, profesor de Obstretică şi Ginecologie la Universitatea din Texas, SUA.

Oamenii de ştiinţă au adunat pentru cercetare datele medicale de la alte două studii. Astfel, la cercetare au participat 410 femei a căror stare de sănătate a fost urmarită pe o perioadă de 17 ani.

Dintre acestea 31 au fost diagnosticate cu cancer la sân. Cele mai multe dintre ele au avut copii cu greutate mare la naştere.