Băuturile răcoritoare provoacă foame

1 2 jpg jpeg

,,Dacă vă este foame, alegeţi glucoză, nu fructoză", susţin cercetătorii americani, care au studiat efectele pe care mai multe tipuri de zahăr le au asupra metabolismului uman. Potrivit acestui studiu, oamenii au tendinţa de a consuma alimente cu conţinuturi calorice ridicate, după ce au ingerat în prealabil fructoză.

În cadrul experimentului, cercetătorii americani au alcătuit două grupuri de voluntari. Cei din primul grup au băut lichide bogate în glucoză, iar cei din al doilea, lichide bogate în fructoză.

Participanţii care au băut fructoză, o substanţă conţinută mai ales de fructe şi băuturi răcoritoare din fructe, au resimţit foamea mai intens în comparaţie cu voluntarii care au băut glucoză - substanţă conţinută în alimentele cu un conţinut caloric ridicat - şi au ales într-un procent covârşitor să primească mâncare. În cazul lor, fructoza a activat zonele din creier responsabile cu dorinţa de a mânca diverse alimente.

Fructoza şi glucoza au acelaşi număr de calorii şi se găsesc în zahăr, însă ele sunt metabolizate în mod diferit. Glucoza este o sursă de energie pentru organism şi creier, alcătuind principalul tip de zahăr care circulă în sânge, în timp ce fructoza, metabolizată de ficat, circulă foarte puţin prin fluxul sangvin.