Băuturile fierbinţi pot fi cancerigene

1 2 jpg jpeg

Membrii IARC menţionează că alte dovezi ştiinţifice indică băuturile care sunt consumate foarte fierbinţi — inclusiv apă, cafea, ceai şi alte tipuri de băuturii — ca una dintre cauzele declanşării cancerului de esofag.

Agenţia a ajuns la concluziile analizei sale în urma examinării a peste 1.000 de studii ştiinţifice realizate pe oameni şi animale. Nu au existat dovezi suficiente în baza cărora cafeaua să poată fi clasificată ca fiind cancerigenă sau deloc cancerigenă.

În evaluarea sa privind băuturile foarte fierbinţi, IARC apreciază că studiile realizate pe animale arată că efectele cancerigene se produc probabil la temperaturi de 65 de grade Celsius şi mai mari. Mai multe experimente realizate pe şoareci şi şobolani au arătat că lichidele foarte fierbinţi, inclusiv apa, pot duce la dezvoltarea de tumori.

Cancerul de esofag este a opta cea mai comună formă de cancer la nivel mondial şi una dintre principalele forme de deces prin cancer, cu peste 400.000 de decese înregistrate în anul 2012.

Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Gregory Hartl a menţionat că evaluarea privind băuturile fierbinţi a fost realizată pe dovezi limitate pe oameni şi animale, fiind necesare mai multe cercetări în acest sens. Gregory Hartl i-a îndemnat pe consumatori să fie prudenţi, să lase băuturile fierbinţi să se mai răcească, transmiţând totodată că sfatul OMS este să nu se consume mâncăruri sau băuturi atunci când acestea au temperaturi foarte ridicate.

Aşadar, ai grijă să nu-ţi bei cafeaua sau ceaiurile foarte fierbinţi!