Băuturile energizante pot afecta dinţii adolescenţilor

1 2 jpg jpeg

Cercetarea, publicată de Academia Generală de Stomatologie din SUA, arată că din ce în ce mai mulţi adolescenţi consumă astfel de băuturi, nefiind conştienţi de efectele dăunătoare pe care le pot avea.

Nivelul ridicat de aciditate din băuturile energizante afectează direct starea dinţilor, erodând stratul exterior lucios al lor. În unele situaţii, cercetătorii susţin că smalţul începe să fie afectat în primele cinci zile de la consumarea băuturii.

,,Tinerii obişnuiesc să bea astfel de băuturi deoarece cred ca le cresc performanţele sportive şi nivelul de energie din timpul zilei. Pentru unii dintre ei nu este decât un suc, fără să realizeze efectele negative pe care băururile le au. Cu toate astea, energizantele sunt adevărate băi de aciditate pentru dinţii lor”, a afirmat medicul Poonam Jain, de la Universitatea ,,Southern” din Illinois, SUA.

După ce au analizat nivelul de aciditate din 13 băuturi pentru creşterea performanţelor sportive şi alte nouă băuturi energizente, cercetătorii spun că aciditatea diferă de la produs la produs.

După ce au pus monstre din smalţul dinţilor timp de 15 minute în ambele feluri de băuturi, specialiştii spun că energizantele pot afecta de două ori mai mult smalţul dinţilor, decât băuturile pentru sportivi.