Băuturile cu cafeină pot afecta dezvoltarea creierului

2 jpg jpeg

Ei sunt de părere că astfel de băuturi nu numai că pot provoca probleme de somn în rândul copiilor şi a adolescenţilor, dar pot interfera şi când vine vorba de dezvoltarea cerebrală a acestora.

În cadrul cercetării, realizate pe cobai, oamenii de ştiinţă de la Spitalul Universitar Pediatric din Zurich din Elveţia au administrat acestora între 300 şi 400 mg de cafeină pe zi pe toată perioada de studiu.

Astfel, specialiştii au observat că preparatele care conţin cafeină, cum sunt şi băuturile de tip cola, fie cele energizante, pot afecta somnul cobailor şi pot influenţa în mod direct dezvoltarea creierului.

Având în vedere efectele imediate ale acestor băuturi, cercetătorii elveţieni susţin că somnul este foarte important în perioada adolescenţei şi nu poate fi perturbat de astfel de băuturi.

,,În ultimii ani a crescut semnificativ numărul adolescenţilor care consumă băuturi acidulate care conţin cafeină. Creierul trece printr-o perioadă importantă de dezvoltare în timpul adolescenţei, de aceea este mai mult decât esenţial ca tinerii să evite astfel de băuturi”, a afirmat Reto Huber, cercetător la Spitalul Universitar Pediatric din Zurich.

Rezultatele acestui studiu sunt confirmate şi de alte cercetări care au arătat că băuturile de tip cola şi cele energiziante pot creşte riscul de apariţie a problemelor de comportament.