B─âuturile carbogazoase, un factor declan┼čator al diabetului de tip 2

1 2 jpg jpeg

Aceea┼či cercetare sugereaz─â c─â reducerea cantit─â┼úii de b─âuturi carbogazoase ar putea contribui la sc─âderea num─ârului de persoane care dezvolt─â diabet ├«n Marea Britanie. Al┼úi exper┼úi afirm─â ├«ns─â c─â greutatea corporal─â excesiv─â ┼či sedentarismul joac─â un rol mai important ├«n dezvoltarea diabetului. Oamenii de ┼čtiin┼ú─â avertizeaz─â de mult─â vreme ├«n leg─âtur─â cu existen┼úa unei leg─âturi ├«ntre obezitate, b─âuturi carbogazoase ┼či diabet, ├«ns─â pu┼úine studii au analizat ipoteza potrivit c─âreia persoanele care consum─â cantit─â┼úi mari de b─âuturi carbogazoase sunt mai predispuse la a dezvolta diabet, indiferent de greutatea corporal─â. Cercet─âtorii de la Universitatea Cambridge au analizat datele furnizate de 17 studii realizate ├«n acest domeniu.,,Tiparul" statistic pe care l-au descoperit sugereaz─â c─â b─âuturile r─âcoritoare care con┼úin mult zah─âr ar putea fi asociate cu un risc sporit de diabet, indiferent de greutatea corporal─â. Autorii studiului recunosc ├«ns─â c─â au existat anumite limit─âri ├«n realizarea studiului. De exemplu, cercet─âtorii nu au luat ├«n calcul modific─ârile adoptate de oameni de-a lungul anilor ├«n ceea ce prive┼čte obiceiurile lor de consum ┼či stilul de via┼ú─â. ├Än plus, savan┼úii de la Universitatea Cambridge s-au bazat pe presupunerea c─â b─âuturile carbogazoase duc ├«n mod direct la diabet - de┼či o leg─âtur─â direct─â nu a fost ├«nc─â demonstrat─â oficial.