Au început să se nască ,,Bebeluşii Subprogramului”

1 2 jpg jpeg

Programul, care a început în al doilea semestru al anului 2011, oferă şansa cuplurilor infertile să efectueze cu finanţare parţială de la stat o procedură de fertilizare in vitro.

La jumătatea anului 2012 au început să se nască ,,Bebeluşii Subprogramului” (100 de copii), în urma procedurilor care s-au efectuat în 22 de clinici particulare şi alte două de stat din ţară (din Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Bucureşti).

,,Este important că la noi în ţară a început să prindă contur ideea de fertilizare in vitro, dar şi cea de subvenţionare a acestei proceduri, care oferă şansa familiilor cu probleme financiare să aibă un copil. Situaţia este cu atât mai îmbucurătoare cu cât România se află printre ultimele ţări din Europa care are un program de fertilizare in vitro”; a precizat prof. univ. dr. Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii ,,Cuza Vodă” din Iaşi.

Pe lângă cei 100 de copii născuţi în cadrul Subprogramului, sunt în evidenţă alte 150 de sarcini avansate (peste 13 săptămâni), dar şi altele de până în 13 săptămâni.

,,Rata de succes a acestei proceduri depinde foarte mult de vârsta femeii, dar şi de alte considerente, printre care şi sănătatea partenerului. Au fost cazuri când femeile care aveau probleme de fertilitate aveau 24 de ani, în alte cazuri vârsta lor era de aproape 40 de ani”, a mai adăugat medicul Onofriescu.