Atenţionare privind administrarea de suplimente cu fier

1 2 jpg jpeg

Cercetările realizate în laborator au arătat că o parte dintre suplimentele care se găsesc în farmacii pot conţine doze mult prea mari din acest mineral, ceea ce poate provoca daune ADN-ului la nivelul vaselor de sânge.

Specialiştii atenţionează că unele sortimente de suplimente de fier pot să conţină şi de 10 ori mai mult mineral decât are nevoie organismul.

De asemenea, cercetătorii susţin că medicii trebuie să fie atenţi atunci când prescriu astfel de medicamente, astfel încât doza ingerată să fie exact cât are nevoie pacientul şi nu una care poate face mai mult rău decât bine.

În cadrul studiului, cercetătorii de la Institutul pentru Sănătatea Pulmonară şi Cardiacă de la Colegiul Imperial din Londra (Marea Britanie) au analizat efectele dozelor mult prea mari din acest mineral asupra celulelor endoteliale de la nivelul venelor şi arterelor principale.

Ei au administrat aceeaşi doză de mineral pe care o conţin suplimentele pe bază de fier care se găsesc în farmacii. Rezultatele obţinute au arătat că la doar 10 după administrare celulele au ajuns să fie afectate.

„Toate celule din organism au sistemul propriu de reparare a daunelor la nivel de ADN. În urma studiului am putut să observăm că acest sistem se activează după administrarea unei doze normale de fier din suplimentele la care apelăm deseori“, a precizat Claire Shovlin, cercetător-şef la Colegiul Imperial din Londra.