Atenţionare privind administrarea de suplimente cu fier

1 2 jpg jpeg

Cercetările realizate în laborator au arătat că o parte dintre suplimentele care se găsesc în farmacii pot conţine doze mult prea mari din acest mineral, ceea ce poate provoca daune ADN-ului la nivelul vaselor de sânge.

Speciali┼čtii aten┼úioneaz─â c─â unele sortimente de suplimente de fier pot s─â con┼úin─â ┼či de 10 ori mai mult mineral dec├ót are nevoie organismul.

De asemenea, cercet─âtorii sus┼úin c─â medicii trebuie s─â fie aten┼úi atunci c├ónd prescriu astfel de medicamente, astfel ├«nc├ót doza ingerat─â s─â fie exact c├ót are nevoie pacientul ┼či nu una care poate face mai mult r─âu dec├ót bine.

├Än cadrul studiului, cercet─âtorii de la Institutul pentru S─ân─âtatea Pulmonar─â ┼či Cardiac─â de la Colegiul Imperial din Londra (Marea Britanie) au analizat efectele dozelor mult prea mari din acest mineral asupra celulelor endoteliale de la nivelul venelor ┼či arterelor principale.

Ei au administrat aceea┼či doz─â de mineral pe care o con┼úin suplimentele pe baz─â de fier care se g─âsesc ├«n farmacii. Rezultatele ob┼úinute au ar─âtat c─â la doar 10 dup─â administrare celulele au ajuns s─â fie afectate.

ÔÇ×Toate celule din organism au sistemul propriu de reparare a daunelor la nivel de ADN. ├Än urma studiului am putut s─â observ─âm c─â acest sistem se activeaz─â dup─â administrarea unei doze normale de fier din suplimentele la care apel─âm deseoriÔÇť, a precizat Claire Shovlin, cercet─âtor-┼čef la Colegiul Imperial din Londra.