Aten┼úie la c─âpu┼če! Afl─â totul despre boala cumplit─â care p├ónde┼čte ├«n iarb─â!

1 2 jpg jpeg

Mult─â vreme, nu a fost considerat─â o boal─â cu impact major ┼či, poate, de aceea nu a fost suficient popularizat─â. Pe de alt─â parte, datorit─â aspectului s─âu ÔÇ×cameleonicÔÇŁ, cu o simptomatologie divers─â ┼či de multe ori cu rezultate de laborator neconcludente ┼či o epidemiologie neclar─â, adeseori boala este greu de diagnosticat din timp. Nedescoperit─â din vreme, ├«ns─â, ea poate da complica┼úii foarte de grave. Descoperit─â devreme, ├«ns─â, este complet vindecabil─â.

C├ónd trebuie s─â fim aten┼úi, pentru a nu contacta boala? De pe la mijlocul lunii mai p├ón─â spre sf├ór┼čitul lui septembrie, c─âpu┼čele au capacitatea de a transmite, ├«n anumite condi┼úii, temuta boal─â. O simpl─â plimbare prin natur─â se poate transforma ├«ntr-un pericol real, dac─â vom fi mu┼čca┼úi de o c─âpu┼č─â infestat─â cu bacteria Borrelia burgdorferi (aceasta din urm─â fiind vinovat─â de apari┼úia bolii Lyme.

Cum poate s─â ajung─â bacteria periculoas─â la om? C─âpu┼čele tr─âiesc de obicei ├«n iarba ├«nalt─â sau pe frunzele copacilor ┼či se hr─ânesc cu s├óngele animalelor. Bacteria este purtat─â de p─âs─âri sau de animale (iepuri, ┼čoareci, veveri┼úe, c─âprioare, c├óini), iar c─âpu┼čele o sug o dat─â cu s├óngele, dup─â care o transmit omului, ├«n timpul mu┼čc─âturii. E important de ┼čtiut c─â dac─â un om devine purt─âtor al bacteriei Borrelia burgdorferi, el nu este contagios pentru semeni (boala se transmite numai prin mu┼čc─âtura de c─âpu┼č─â). Pe de alt─â parte, alte insecte ÔÇ×vampirÔÇŁ (cum ar fi ┼ú├ón┼úarii, puricii sau p─âduchii) nu sunt purt─âtori ai bacteriei. Exist─â ├«ns─â riscul de a se transmite prin transfuzii de s├ónge sau de la mam─â la f─ât, ├«n cazul femeilor ├«ns─ârcinate care devin purt─âtoare ale bolii. ├Än acest caz, dac─â nu se intervine imediat medicamentos (cu antibiotice), exist─â chiar riscul mor┼úii f─âtului. Cite┼čte articolul integral pe ANTENA SATELOR.