Ast─âzi este Ziua de Con┼čtientizare a Dislexiei

1 2 jpg jpeg

Ce este dislexia

Dislexia este o dizabilitate de ├«nv─â┼úare care poate afecta capacitatea unei persoane de a citi, a scrie, ┼či, uneori, a vorbi.

Nu exist─â doi copii dislexici cu simptome identice, deoarece tulbur─ârile capacit─â┼úilor par┼úiale apar ├«n combina┼úii variate ┼či grade de dezvoltare diferite. Aceste tulbur─âri pot ap─ârea ┼či sunt vizibile la nivelul dezvolt─ârii slabe a motricit─â┼úii, a echilibrului ┼či a orient─ârii ├«n spa┼úiu, la nivelul schemei corporale, a percep┼úiei vizuale, auditive ┼či tactile, a memoriei precum ┼či din pricina deficien┼úei ├«n prelucrarea secven┼úial─â a informa┼úiei.

Logopedia, esenţială pentru micuţii dislexici

În urma unui studiu făcut acum patru ani, s-a descoperit o incidenţă declarată în rândul populaţiei României de 25 de cazuri de dislexie la 10.000 de gospodării, în condiţiile în care doar 15,5% dintre români au auzit despre dislexie.

Din p─âcate, doar 14% dintre copiii v─âzu┼úi de un specialist au ajuns acolo la ini┼úiativa p─ârin┼úilor, 42% au fost identifica┼úi ├«n gr─âdini┼úe ┼či ┼čcoli de logopezi ┼či psihopedagogi, ├«n timp ce 27% au fost fost trimi┼či la un specialist la ini┼úiativa cadrelor didactice. Terapia cu logopezi ┼či psihologi ├«mbun─ât─â┼úe┼čte via┼úa copiilor dislexici.

Rezultate grozave

├Än urma cercet─ârii, s-a observat c─â 60% dintre copiii dislexici de pe listele speciali┼čtilor intervieva┼úi ├«┼či ├«mbun─ât─â┼úesc semnificativ tulburarea de citire ┼či calitatea vie┼úii p├ón─â la sf├ór┼čitul ┼čcolii primare.