Aspirina ar putea sc─âdea riscul de cancer de piele

1 2 jpg jpeg

Cercetarea legat─â de riscul de a face melanom s-a ├«ntins pe durata a 12 ani ┼či a fost ini┼úiat─â de oamenii de ┼čtiin┼ú─â americani.

Ace┼čtia au analizat obiceiurile participantelor la studiu, privind expunerea la soare ┼či la utilizarea cremelor cu factor de protec┼úie.

ÔÇ×Acest studiu coreleaz─â consumul de aspirin─â cu un risc mai mic de a dezvolta melanom, dar sunt necesare dovezi mai importante care s─â justifice aceast─â leg─âtur─âÔÇť, a declarat doctorul Jean Tang, de la Universitatea Stanford din California, SUA.

Cazurile de melanom sunt ├«n cre┼čtere ├«n ultimele decade. Societatea American─â de Cancer estimeaz─â c─â ├«n acest an, 2013, se vor ├«nregistra ├«nc─â 77.000 de cazuri noi de cancer de piele, dintre care peste 9.000 de persoane vor deceda din acest─â cauz─â.

Pentru studiu, omul de ┼čtiin┼ú─â Jean Tang a colectat date de la aproximativ 60.000 de femei, de ras─â alb─â, cu v├órste cuprinse ├«ntre 50 ┼či 79 de ani.

Participantele la studiu au furnizat cercet─âtorilor informa┼úii cu privire la tratamentele medicamentoase pe care le administrau, dar ┼či date despre noile diagnostice puse ├«ntre timp.

În această perioadă de studiu, 548 de femei, mai puţine de 1% din totalul participantelor au fost diagnosticate cu melanom.

Femeile care au declarat că iau aspirină, în mod regulat, adică de două ori pe săptămână, la începutul cercetării prezentau un risc de a dezvolta melanom redus cu 21%.

Consumând aspirină încă 5 ani sau mai mult, femeile supuse investigaţiilor prezentau un risc redus cu până la 30% de a suferi de cancer de piele.