Aspartamul, asociat riscului de apariţie a cancerului
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat informaţii provenite de la două studii importante, „Nurses’ Health” şi „Health Professionals Follow-Up”, desfăşurate pe o perioadă de 22 de ani. În total, au fost monitorizaţi 47.810 bărbaţi şi 77.218 femei. La fiecare doi ani, participanţii au completat chestionare detaliate legate de dieta lor, iar alimentaţia lor a fost evaluată o dată la patru ani.
Persoanele care consumă o băutură dietetică pe zi (355 ml) au:
- 42% riscuri mai mari de a face leucemie (atât bărbaţii, cât şi femeile)
- 102% riscuri mai mari de mielom multiplu (doar la bărbaţi)
- 31% riscuri mai mari de limfon non-Hodgkin (în cazul bărbaţilor)
Sucurile dietetice reprezintă una dintre cele mai generoase surse de aspartam.
Rezultatele acestei cercetări confirmă concluziile realizate pe cobai, în 2006. Atunci, au fost monitorizate 900 de şoareci, pe toată durata vieţii lor, şi s-a constatat că aspartamul creşte riscul de limfom şi de leucemie.