A┼ča ne protej─âm pancreasul de mesele copioase

1 2 jpg jpeg

Pancreatita acut─â este una dintre bolile care se declan┼čeaz─â ├«n special din cauza meselor copioase, stropite cu alcool, pe care le consum─âm din bel┼čug ├«n perioada s─ârb─âtorilor de iarn─â. Pentru c─â afecteaz─â unul dintre organele cu rol esen┼úial ├«n func┼úionarea corpului uman, respectiv pancreasul, boala poate determina chiar ┼či decesul, dac─â nu este tratat─â precoce ┼či corect.

Care sunt factorii de risc

Mai ales ├«n perioada s─ârb─âtorilor, tubul digestiv, ├«n general, ┼či pancreasul, ├«n special, sunt suprasolicitate de consumul exagerat de alimente bogate ├«n gr─âsimi, pr─âjite sau afumate, la care se adaug─â b─âuturile alcoolice.

Două cauze majore sunt implicate în apariţia pancreatitei acute:

Litiaza biliară. Persoanele care suferă de litiază biliară, deci care au pietre la fiere, sunt expuse riscului de a face pancreatită din cauza consumului de alimente grase precum smântâna, maioneza, sarmalele sau pomana porcului.

ÔÇ×Aceste alimente stimuleaz─â golirea veziculei biliare ┼či eliminarea pietrelor care vor bloca canalul de v─ârsare a bilei ┼či pancreasului ├«n intestin. Astfel, se declan┼čeaz─â o cascad─â de reac┼úii chimice ├«n interiorul pancreasului care produce autodigestia glandei ┼či a ┼úesuturilor din jur. ├Än plus, se produce o alterare a st─ârii generale ca urmare a acestei intoxica┼úii enzimaticeÔÇť, explic─â conf. dr. Ion Daniel (foto), ┼čeful Clinicii de Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgen┼ú─â din Bucure┼čti.

Consumul de alcool. Declan┼čeaz─â apari┼úia bolii prin distrugerea glandelor pancreatice, ce determin─â eliberarea sucului digestiv ├«n interiorul pancreasului.

2 jpg jpeg

ÔÇ×Posibilit─â┼úile cele mai bune de tratament le are bolnavul cu pancreatit─â acut─â de cauz─â biliar─â. Calculii se pot ├«ndep─ârta printr-o endoscopie interven┼úional─â, care deblocheaz─â fluxul normal al bilei ┼či al sucului digestiv c─âtre intestin. ├Än cazul pancreatitei acute cauzat─â de alcool, posibilit─â┼úile de tratament sunt destul de reduse, astfel ├«nc├ót aceste forme au o evolu┼úie mai grav─â cu risc de mortalitate mai ridicatÔÇť, afirm─â conf. dr. Ion Daniel.

Vestea bun─â este c─â aproximativ 85% dintre cazurile de pancreatit─â acut─â sunt forme moderate sau u┼čoare. Pentru a evita pancreatita:

1) Menţineţi o greutate normală!

2) Faceţi-vă analize periodic!

3) Evitaţi abuzul alimentar!

4) Evitaţi consumul de alcool!

5) Beţi mai multă apă!