Aroma de unt din alimente poate cauza Alzheimer

1 2 jpg jpeg

Agentul aromatizant, cunoscut sub numele de diacetil, oferă aroma untoasă produselor alimentare şi este asociat cu leziunile pulmonare în cazul persoanelor care lucrează în fabrici unde se produce popcornul pentru cuptorul de microunde.

În urma mai multor studii, cercetătorul Robert Vince, de la Universitatea din Minnesota, SUA, şi colegii săi au descoperit că potenţiatorul de gust diacetil poate face ca proteinele din creier să ia forma proteinelor beta-amiloid, care sunt asociate cu apariţia Alzheimerului.

În plus, acest aditiv poate ajunge la nivelul circulaţiei cerebrale şi poate trece peste bariera hemato-encefalică afectând şi alte mecanismele naturale ale creierului.

,,Rezultatele cercetărilor noastre au arătat că în concentraţii mai mari, agentul aromatizant diacetil din produse alimentare poate duce la apariţia unor tulburări cerebrale şi chiar la Alzheimer”, a afirmat Robert Vince.

Până în prezent, concentraţiile mai mari de diacetil au fost studiate doar în laborator, însă cercetătorii susţin că vor continua studiile pentru a afla mai multe despre efectele acestui aditiv.

Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul Medical ,,Toxicologia”.