Aproape o treime dintre români fumează

1 2 jpg jpeg

Dacă media europeană privind vârsta medie a pacienţilor cu BPOC este de 72 de ani, la români vârsta medie este de 63 de ani. În plus, din numărul total de pacienţi, 81,2% sunt bărbaţi.

La fel de ├«ngrijor─âtor este ┼či faptul c─â rom├ónii care sufer─â de aceast─â afec┼úiune sunt diagnostica┼úi ┼či cu alte boli: hipertensiune arterial─â (45%,), insuficien┼ú─â cardiac─â congestiv─â (29,4%), boli vasculare (13%) ┼či probleme hepatice (4%).

,,Rezultatele studiului european au eviden┼úiat faptul c─â 1 din 10 rom├óni sufer─â de BPOC. Spre deosebire de celelalte state europene, ├«n Rom├ónia exist─â probleme ┼či c├ónd vine vorba de perioada de internare a pacien┼úilor, echipamentele din spitale, dar ┼či faptul c─â aproape jum─âtate dintre pacien┼úii cu probleme respiratorii continu─â s─â fumeze. Cifrele arat─â c─â aproximativ o treime dintre rom├óni fumeaz─â, indiferent de v├órst─â sau categoria social─âÔÇŁ, a spus ├«n cadrul conferin┼úei de pres─â prof. dr. Florin Mih─âl┼úan, pre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie.

Românii fumează în medie 35 de pachete de ţigări pe an, spre deosebire de media europeană care este de 50 de pachete/an.

În cadrul cercetării BPOC Audit s-a analizat calitatea îngrijirii pacienţilor cu BPOC din 16 ţări (Austria, Belgia, Croaţia, Grecia, Malta, Polonia, Irlanda, România, Slovacia, Spania, Elveţia, Turcia, Anglia, Irlanda de Nord, Ţara Galilor).

├Än Rom├ónia au fost implicate ├«n proiect 10 spitale din centrele universitare (7 dintre ele au servicii de terapie intensiv─â ┼či doar 5 au posibilit─â┼úi de asistare ┼či internare pentru cazurile grave).