Aproape o treime dintre români fumează

1 2 jpg jpeg

Dacă media europeană privind vârsta medie a pacienţilor cu BPOC este de 72 de ani, la români vârsta medie este de 63 de ani. În plus, din numărul total de pacienţi, 81,2% sunt bărbaţi.

La fel de îngrijorător este şi faptul că românii care suferă de această afecţiune sunt diagnosticaţi şi cu alte boli: hipertensiune arterială (45%,), insuficienţă cardiacă congestivă (29,4%), boli vasculare (13%) şi probleme hepatice (4%).

,,Rezultatele studiului european au evidenţiat faptul că 1 din 10 români suferă de BPOC. Spre deosebire de celelalte state europene, în România există probleme şi când vine vorba de perioada de internare a pacienţilor, echipamentele din spitale, dar şi faptul că aproape jumătate dintre pacienţii cu probleme respiratorii continuă să fumeze. Cifrele arată că aproximativ o treime dintre români fumează, indiferent de vârstă sau categoria socială”, a spus în cadrul conferinţei de presă prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Românii fumează în medie 35 de pachete de ţigări pe an, spre deosebire de media europeană care este de 50 de pachete/an.

În cadrul cercetării BPOC Audit s-a analizat calitatea îngrijirii pacienţilor cu BPOC din 16 ţări (Austria, Belgia, Croaţia, Grecia, Malta, Polonia, Irlanda, România, Slovacia, Spania, Elveţia, Turcia, Anglia, Irlanda de Nord, Ţara Galilor).

În România au fost implicate în proiect 10 spitale din centrele universitare (7 dintre ele au servicii de terapie intensivă şi doar 5 au posibilităţi de asistare şi internare pentru cazurile grave).