Aproape o treime dintre români fumează

1 2 jpg jpeg

Dac─â media european─â privind v├órsta medie a pacien┼úilor cu BPOC este de 72 de ani, la rom├óni v├órsta medie este de 63 de ani. ├Än plus, din num─ârul total de pacien┼úi 81,2% sunt b─ârba┼úi. La fel de ├«ngrijor─âtor este ┼či faptul c─â rom├ónii care sufer─â de aceast─â afec┼úiune sunt diagnostica┼úi ┼či cu alte boli: hipertensiune arterial─â (45%,), insuficien┼ú─â cardiac─â congestiv─â (29,4%), boli vasculare (13%) ┼či probleme hepatice (4%).

ÔÇ×Rezultatele studiului european au eviden┼úiat faptul c─â 1 din 10 rom├óni sufer─â de BPOC. Spre deosebire de celelalte state europene, ├«n Rom├ónia exist─â probleme ┼či c├ónd vine vorba de perioada de internare a pacien┼úilor ┼či de echipamentele din spitaleÔÇŁ, precizeaz─â prof. dr. Florin Mih─âl┼úan, pre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie.

Boala pulmonar─â sever─â afecteaz─â ast─âzi 210 milioane de oameni ├«n lume prin limitarea fluxului de aer ┼či prin dificult─â┼úile de respira┼úie care afecteaz─â starea de s─ân─âtate a pacientului, calitatea vie┼úii lui ┼či chiar ┼či a ┼čanselor de supravie┼úuire.

Pacienţii cu boli respiratorii continuă să fumeze

Rezultatele studiului european au mai arătat că românii fumează, în medie, 35 de pachete de ţigări pe an, spre deosebire de media europeană, care este de 50 de pachete/an.

ÔÇ×Una dintre marile probleme ale pacien┼úilor cu probleme respiratorii este c─â aproape jum─âtate dintre ei continu─â s─â fumeze dup─â ce boala a fost depistat─â. ├Än momentul de fa┼ú─â, cifrele arat─â c─â aproximativ o treime dintre rom├óni fumeaz─â, indiferent de v├órst─â sau categoria social─âÔÇŁ, ad─âug─â medicul pneumolog.

Statisticile recente ale Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii plaseaz─â BPOC ca a patra cea mai important─â cauz─â a mortalit─â┼úii la nivel mondial, afect├ónd mai mul┼úi pacien┼úi dec├ót cancerul la s├ón ┼či cancerul pulmonar ├«mpreun─â.