Anual, 15.000 de copii şi adolescenţi europeni sunt diagnosticaţi cu cancer

1 2 jpg jpeg

Ratele de supravieţuire în cazul acestei boli au crescut la 80% în urma noilor tratamente din tările dezvoltate. Totuşi, 60.000 de copii din tările în curs de dezvoltare mor în fiecare an din cauza diferitelor tipuri de cancer, de cele mai multe ori tratabile, iar în România peste 400 de copii mor în fiecare an din acelaşi motiv.

O treime din formele de cancer întâlnite în rândul copiilor este reprezentată de leucemie, iar leucemia acută limfocitară (ALL) şi leucemia mieloida acută (LMA) sunt cele mai frecvente. Cancerul cerebral şi alte tipuri de cancer ale sistemului nervos constituie o cincime din cazurile de cancer întâlnite în rândul copiilor. Deşi în ultimii 50 de ani progresele înregistrate în tratamentele cancerului la copii au fost enorme, aproximativ 25% dintre pacienţi mor din cauza acestei boli.

Din 2006 până în 2010, 3 din 100.000 de copii au murit din cauza cancerului în Uniunea Europeană, dar în multe tări din nordul şi vestul Europei mortalitatea în rândul copiilor este sub acest nivel. În tările din sudul şi estul Europei, rata este mult mai mare, iar statisticile arată că România are cea mai ridicată rată de mortalitate în rândul copiilor din cauza cancerului.

Care e situaţia în România

Numarul copiilor bolnavi de cancer din România a crescut în ultimii ani. În fiecare an aproximativ 400-500 de copii şi tineri sunt diagnosticaţi cu această boală gravă. În România, cancerul rămâne principala cauză de mortalitate determinată de o boală în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 1 şi 19 ani.