Antioxidanţii reduc riscul de infarct la femei

1 2 jpg jpeg

├Än cadrul studiului, oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Institutul Karolinska din Suedia au analizat obiceiurile alimentare ale 32.500 de femei cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 49 ┼či 83 de ani.

În cei zece ani de monitorizare, peste 1.100 de femei suferiseră un infarct. Voluntarele care au avut o dietă bogată în antioxidanţi au avut un risc cu 20% mai mic de a face infarct.

Cele mai protejate au fost femeile care au inclus ├«n meniu ┼čapte por┼úii de fructe ┼či legume pe zi, iar cele mai expuse au fost cele care consumau zilnic doar 2,4 por┼úii de vegetale.

Este primul studiu care arat─â rela┼úia dintre antioxidan┼úi ┼či infarct.

Antioxidan┼úii sunt substan┼úe care neutralizeaz─â radicalii liberi, compu┼či care apar ├«n urma reac┼úiilor chimice normale din corp ┼či care atac─â celulele, ADN-ul ┼či unele molecule, pe care le deterioreaz─â. Acest proces determin─â sl─âbirea sistemului imunitar ┼či favorizeaz─â apari┼úia unor afec┼úiuni, printre care se num─âr─â ┼či temutul cancer.

Printre substan┼úele cu valoare antioxidant─â se num─âr─â vitaminele A, C, E, seleniul, beta-carotenul, luteina ┼či licopenul, fructele ┼či legumele fiind cea mai bogat─â surs─â de antioxidan┼úi.