Antioxidanţii reduc riscul de infarct la femei

1 2 jpg jpeg

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă de la Institutul Karolinska din Suedia au analizat obiceiurile alimentare ale 32.500 de femei cu vârsta cuprinsă între 49 şi 83 de ani.

În cei zece ani de monitorizare, peste 1.100 de femei suferiseră un infarct. Voluntarele care au avut o dietă bogată în antioxidanţi au avut un risc cu 20% mai mic de a face infarct.

Cele mai protejate au fost femeile care au inclus în meniu şapte porţii de fructe şi legume pe zi, iar cele mai expuse au fost cele care consumau zilnic doar 2,4 porţii de vegetale.

Este primul studiu care arată relaţia dintre antioxidanţi şi infarct.

Antioxidanţii sunt substanţe care neutralizează radicalii liberi, compuşi care apar în urma reacţiilor chimice normale din corp şi care atacă celulele, ADN-ul şi unele molecule, pe care le deteriorează. Acest proces determină slăbirea sistemului imunitar şi favorizează apariţia unor afecţiuni, printre care se numără şi temutul cancer.

Printre substanţele cu valoare antioxidantă se numără vitaminele A, C, E, seleniul, beta-carotenul, luteina şi licopenul, fructele şi legumele fiind cea mai bogată sursă de antioxidanţi.