Anticoncepţionalele previn cancerul de col uterin

1 2 jpg jpeg

├Äntr-o analiz─â am─ânun┼úit─â a tuturor dovezilor disponibile, oamenii de ┼čtiin┼ú─â britanici au estimat c─â aproximativ 400.000 de cazuri de cancer uterin au fost prevenite de celebra pilul─â contraceptiv─â, ├«n ┼ú─ârile dezvoltate, ├«n ultimii 50 de ani, dintre care 200.000 doar ├«n ultimul deceniu. ÔÇ×Puternicul efect protector al contraceptivelor orale ├«mpotriva cancerului endometrial - ce persist─â timp de decenii dup─â stoparea administr─ârii pilulei - ├«nseamn─â c─â femeile care au folosit pilula ├«n jurul v├órstei de 20 de ani sau chiar mai devreme continu─â s─â profite de beneficiile pastilei ┼či la v├órsta de 50 de ani sau chiar mai t├órziu, atunci c├ónd cancerul are o frecven┼ú─â mai mare", a precizat Valerie Beral, prefosor la Universitatea Oxford din Marea Britanie, coordonatoare a studiului, citat─âde Mediafax. ÔÇ×Cercet─ârile anterioare au ar─âtat c─â pilula contraceptiv─â protejeaz─â ┼či ├«mpotriva cancerului ovarian. Oamenii obi┼čnuiau s─â se team─â c─â pilula ar putea s─â provoace cancer, dar, pe termen lung, pilula reduce riscul de apari┼úie a cancerului", a ad─âugat cercet─âtoarea britanic─â.

Pentru acest studiu, publicat ├«n The Lancet Oncology, cercet─âtorii britanici au analizat datele furnizate de la 27.276 de femei diagnosticate cu cancer endometrial ┼či participante la 36 de teste clinice realizate ├«n America de Nord, Europa, Asia, Australia ┼či Africa - folosind toate dovezile epidemiologice recoltate despre efectul contraceptivelor orale. Cercet─âtorii de la Universitatea Oxford au descoperit c─â, pentru fiecare 5 ani de folosire a pilulei, riscul de cancer endometrial scade cu aproximativ un sfert.

În ţările bogate, 10 ani de utilizare a pilulei contraceptive echivalează cu o reducere a riscului de a dezvolta cancer endometrial înainte de vârsta de 75 de ani de la 2,3 la 1,3 cazuri la 100 de persoane.

Reducerea riscului a fost asociat─â cu num─ârul de ani ├«n care femeile au folosit pilula contraceptiv─â ┼či nu a fost afectat─â semnificativ de al┼úi factori precum istoricul reproductiv al femeilor, concentra┼úiile de gr─âsimi din organism, ras─â, fumat ┼či consum de alcool.