Anticoncepţionalele pot dubla riscul de cancer cerebral

1 2 jpg jpeg

Cercet─âtorii au colectat date din Danemarca de la 317 femei care sufereau de gliom, un tip de cancer cerebral, ┼či de la 2.126 de voluntare s─ân─âtoase. Femeile aveau v├órste cuprinse ├«ntre 15 ┼či 49 de ani, deci destul de tinere pentru a utiliza anticoncep┼úionale, informeaz─â dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Femeile care au folosit anticoncepţionale, un dispozitiv intrauterin cu eliberare de hormoni sau un sterilet aveau un risc cu 50% mai mare de a suferi de cancer cerebral decât cele care nu au folosit o astfel de metodă contraceptivă.

Diferenţa de risc a crescut la 90% pentru femeile care au folosit anticoncepţionale pentru cinci sau mai mulţi ani. Contraceptivele exclusiv pe bază de progestogeni au prezentat cea mai mare asociere cu gliomul, crescând riscul de îmbolnăvire de aproape trei ori.

├Än ceea ce prive┼čte tipurile de cancer, riscul cel mai mare era legat de apari┼úia glioblastomului multiform, cea mai agresiv─â form─â de tumoare cerebral─â primar─â.

ÔÇ×Este important s─â plas─âm aceast─â cre┼čtere aparent─â a riscului ├«n contextÔÇť, a spus cercet─âtorul ┼čef David Gaist, doctor care lucreaz─â la Spitalul Universitar Odense ┼či la Syddansk Universitet.

ÔÇ×├Än cadrul grupului femeilor aflate la v├órsta reproducerii, inclusiv al celor care folosesc contraceptive hormonale, s-ar putea anticipa c─â cinci femei la suta de mii vor suferi de gliom ├«n fiecare an, potrivit Registrului Oncologic Danez. De┼či am descoperit o leg─âtur─â statistic─â puternic─â ├«ntre contraceptivele hormonale ┼či riscul de cancer cerebral, o evaluare a riscurilor versus beneficii va continua s─â favorizeze utilizarea anticoncep┼úionalelor hormonale ├«n cazul persoanelor eligibileÔÇť, a explicat David Gaist.

Studiul a fost publicat în revista British Journal of Clinical Pharmacology.