Alimentele prăjite cresc riscul de cancer de prostată

1 2 jpg jpeg

Specialiştii sunt de părere că produsele de fast-food, puiul prăjit, dar şi produsele prăjite de patiserie, precum gogoşile, au un rol important în formarea unei boli agresive, precum cancerul de prostată.

Riscul de apariţie a bolii creşte odată cu înaintarea în vârstă, dar este importantă şi latura genetică.

Cercetătorii de la Centrul de Studii asupra Cancerului ,,Fred Hutchinson” din Seattle, SUA, au analizat datele de la alte două studii, la care au participat 1.549 de bărbaţi diagnosticaţi cu cancer de prostată şi alţi 1.492 care nu aveau probleme de sănătate.

Aceştia, cu vârsta cuprinsă între 35 şi 74 de ani, au completat mai mlte chestionare legate de obiceiurile lor alimentare zilnice.

După ce le-au analizat, oamenii de ştiinţă au descoperit că alimentele prăjite, consumate mai mult de o dată pe săptămână, cresc de trei ori riscul de apariţie a cancerului prostatic.

,,Unul dintre compuşii din uleiul prăjit la temperaturi înalte, care poartă numele de acrilamidă (substanţă puternic oxidantă, mutagenă şi neurotoxică), este cel care are un potenţial ridicat cancerigen. În plus, alimentele prăjite mai conţin şi compuşi cunoscuţi sub numele de finite glicozilare, care cauzează inflamaţie, dar ajută şi la degradarea celulelor din organism”, a afirmat Janet Stanford, conducătorul studiului.