Alimentele care decla┼čeaz─â durerile cauzate de osteoartrit─â

1 2 jpg jpeg

Cartilajele pot fi afectate de schimb─ârile moleculare implicate ├«n procesarea zincului, au descoperit oamenii de ┼čtiin┼ú─â coreeni.

Mai exact, proteina cunoscut─â subdenumirea de ZIP8 transport─â zincul ├«n interiorul celulelor, ceea ce declan┼čeaz─â schimb─ârile moleculare care pot duce ├«n timp la distrugerea complet─â a cartilajului.

Cercet─âtorii de la Institutul de ┼×tiin┼úe ┼či Tehnologie ,,GwangjuÔÇŁ din Coreea au descoperit leg─âtura dintre alimentele care au un con┼úinut ridicat de zinc ┼či simptomele osteoartritei ├«n urma mai multor analize pe cobai realizate ├«n laborator.

,,Nu putem spune c─â zincul este principalul vinovat care declan┼čeaz─â durerea la persoanele care sufer─â de osteoartrit─â, ├«ns─â mineralul este str├óns legat de o serie de evenimente moleculare care duc la distrugerea cartilajului. Urmeaz─â s─â efectu─âm ┼či alte studii ┼či sper─âm s─â se dezvolte rapid medicamente care s─â stopeze progresia acestei boliÔÇŁ, a afirmat Jang-Soo Chun, cercet─âtor la Institutul de ┼×tiin┼úe ┼či Tehnologie ,,GwangjuÔÇŁ.

Doar ├«n Anglia ┼či ├«n ┼óara Galiilor se realizaez─â peste 140.000 de opera┼úii de ├«nlocuire de ┼čold sau de genunchi, interven┼úiile fiind mai mult dec├ót necesare ├«ntr-o faz─â avansat─â a bolii.