Alcoolul sl─âbe┼čte imunitatea

1 2 jpg jpeg

Pe lunga list─â cu neajunsuri pe care le produce alcoolul s─ân─ât─â┼úii, speciali┼čtii au mai ad─âugat o problem─â: sl─âbirea sistemului imunitar.

Pentru a ajunge la aceast─â concluzie, speciali┼čtii au expus monocitele (globule albe care intervin ├«n linia de ap─ârare a organismului) la substan┼úe chimice care mimeaz─â ac┼úiunea virusurilor ┼či a bacteriilor. De asemenea, jum─âtate dintre aceste globule albe au fost expuse unei cantit─â┼úi de alcool egale cu cea care se g─âse┼čte ├«n s├óngele celor care beau patru-cinci pahare cu alcool pe zi.

Odat─â expuse virusurilor, celulele ÔÇ×alcoolizateÔÇŁ produceau doar un sfert din cantitatea de interferon-1, substan┼ú─â fabricat─â de monocite.

ÔÇ×Interferonul are un rol decisiv pentru toate tipurile de infec┼úie viral─âÔÇŁ, a explicat pentru ÔÇ×New ScientistÔÇŁ dr. Gyongyi Szabo, care a coordonat cercetarea.

├Än cazul infec┼úiilor bacteriene, situa┼úia este mult mai grav─â. Astfel, expuse unor substan┼úe care mimau ac┼úiunea bacteriilor, monocitele nu numai c─â au sc─âzut cantitatea de interferon, dar au favorizat ┼či cre┼čterea nivelului factorului de necroz─â tumoral─â. Aceast─â substan┼ú─â a sistemului imunitar are un rol important ├«n lupta cu celulele canceroase.