Al─âptatul reduce riscul de artrit─â

1 2 jpg jpeg

Boala, tot mai des diagnosticată, afectează mai mult femeile. Cercetarea, publicată în Jurnalul Medical ,,Reumatologia", a fost realizată pe mai mult de 7.000 de femei trecute de 50 de ani din sudul Chinei.

Participantele au r─âspuns la mai multe ├«ntreb─âri legate de al─âptare, dar le-a fost analizat─â ┼či starea de s─ân─âtate. Rezultatele ob┼úinute au ar─âtat c─â una din 10 participante sufereau de artrit─â reumatoid─â.

Astfel, speciali┼čtii au observat c─â femeile care au al─âptat erau mai pu┼úin predispuse acestei afec┼úiuni. Dac─â perioad─â de al─âptare era mai lung─â ┼či riscul de apari┼úie a bolii era tot mai mic.

├Än schimb, femeile care ┼či-au hr─ânit copiii cu lapte formul─â ┼či aveau probleme ┼či cu greutatea aveau un risc mai ridicat.

,,Am descoperit c─â exist─â o leg─âtur─â direct─â ├«ntre al─âptare ┼či riscul de apari┼úie a artritei. Aceast─â alegere a mamei nu numai c─â aduce beneficii majore s─ân─ât─â┼úii copilului, ci o ajut─â ┼či pe ea foarte multÔÇŁ, au precizat autorii studiului.

Artrita reumatoidă poate afecta mâinile, picioarele, gleznele, gâtul sau coloana vertebrală.