Ai părul roşcat? Iată la ce eşti expus!

1 2 jpg jpeg

Potrivit studiilor, chiar dacă petrec mult timp la soare sau, dimpotrivă, se feresc de razele ultraviolete persoanele cu părul roşcat sunt mai predispuse să dezvolte cancere de piele.

Cercetările efectuate pe şoareci de laborator arată că pigmentul care dă culoarea de roşcat poate fi de vină pentru formarea celulelor canceroase.

„Am studiat formarea melanomului la cobaii roşcaţi şi am descoperit că pigmentul roşu are capacitatea de a declanşa apariţia melanomului, chiar şi în situaţia când nu se face expunere la radiaţiile ultraviolete, spune coordonatorul studiului, David Fisher, de la Centrul de Cancer din Spitalul General din Massachusetts, SUA.

Oamenii de ştiinţă americani au efectuat cercetări pe trei tipuri de cobai: cu piele închisă la culoare, cu piele mai deschisă şi cu tentă de roşcat şi cobai albinoşi.

După experimente, Fisher şi echipa sa de specialişti au descoperit că melanomul a apărut mai frecvent la şoarecii roşcaţi, decât la celelalte două grupuri de cobai, chiar dacă aceştia au fost expuşi razelor UV sau nu.

Rezultatale studiului au fost publicate în revista „Nature“.