Afl─â ce vitamin─â poate reduce hipertensiunea

1 2 jpg jpeg

├Än urma celui mai mare studiu realizat la nivel mondial, speciali┼čtii au observat c─â exist─â o leg─âtur─â direct─â ├«ntre modific─ârile tensiunii arteriale ┼či aportul unei persoane de vitamina D.

Cercet─âtorii au folosit datele de la alte 35 de studii, la care au participat aproximativ 155.000 de persoane din Europa ┼či America de Nord.

Dup─â ce au analizat nivelul de vitamina D al participan┼úilor, speciali┼čtii au observat c─â persoanele care aveau un nivel ridicat de vitamina D erau ┼či cele care aveau o valoare redus─â a tensiunii arteriale.

Mai mult, ace┼čti participan┼úi aveau ┼či un risc mai sc─âzut de a dezvolta hipertensiune.

,,Dac─â ┼či studiile viitoare vor ar─âta c─â vitamina D este eficient─â ├«n cazul tensiunii arteriale, atunci o s─â putem recomanda aceast─â vitamin─â pacien┼úilor care au probleme cardiovasculareÔÇŁ, a precizat Vimal Karani, cercet─âtor la Institutul pentru S─ân─âtatea Copilului din Londra, Marea Britanie.

Cunoscut─â ┼či sub denumirea de ,,vitamina soareluiÔÇŁ, vitamina D este esen┼úial─â pentru sistemul imunitar, pentru din┼úi ┼či oase s─ân─âtoase, dar ┼či pentru absorb┼úia calciului ├«n organism.