Află ce trebuie să mănânci ca să previi accidentul vascular

1 2 jpg jpeg

Persoanele care consumă zilnic 7 grame de fibre au un risc cu 7% mai mic de a face accident vascular cerebral, este concluzia unei cercetări recente efectuate de oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Ştiinţă Alimentară şi Nutriţie din cadrul Universitatăţii din Leeds.

Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au analizat opt studii efectuate între anii 1990 şi 2012. Au fost urmărite riscurile pentru ambele tipuri de accident cerebral, cel ischemic, care se produce când un cheag de sânge blochează arterele cerebrale, şi cel hemoragic, care survine atunci când un vas de sânge din creier se rupe, ceea ce duce la o hemoragie intracraniană.

O porţie de paste din grâu integral şi două porţii de fructe sau de legume furnizează necesarul zilnic de fibre, spune Diane Threapleton, de la Universitatea din Leeds.

„Aportul de alimente bogate în fibre – cerealele integrale, fructele, legumele şi nucile – este important pentru toată lumea, dar mai ales pentru persoanele care prezintă riscuri asociate de accident vascular cerebral: excesul de greutate, fumatul şi hipertensiunea arterială”, adaugă Diane Threapleton.

Cercetările anterioare au arătat că dieta bogată în fibre este benefică pentru reducerea factorilor asociaţi accidentului cerebral, printre care hipertensiunea şi lipidele sangvine (colesterolul).