Afl─â ce poate afecta fertilitatea femeilor!

1 2 jpg jpeg

Rezultatelor cercet─ârilor recente au ar─âtat c─â lumina stradal─â din timpul nop┼úii, care p─âtrunde la nivelul ferestrelor, joac─â un rol important ├«n ceea ce prive┼čte ┼čansele femeii de a r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â, ├«n special ├«n cazul celor de v├órsta a doua.

Dup─â ce au efectuat mai multe analize pe cobai, speciali┼čtii de la Universitatea din California (SUA) au ajuns la concluzia c─â lumina artificial─â nu afecteaz─â doar somnul, prin disturbarea ceasului intern al organismului (ritmul circadian), ci ┼či procesul reproduc─âtor, anume fertilitatea femeii.

Dacă în cazul cobailor tineri (femele) lumina artificială nu afectează fertilitatea, în cazul celor de vârsta a doua afectarea era mult mai vizibilă.

Situa┼úia este similar─â ┼či dac─â este vorba de expunerea la lumina generat─â de ecranele electronicelor, cum este cea de la televizor sau de la ecranul laptopului, a tabletei.

ÔÇ×├Än societatea modern─â, femeile sunt expuse la mul┼úi factori din mediul ├«nconjur─âtor. Lumina artificial─â nu ne afecteaz─â doar somnul, ci poate influen┼úa ┼či fertilitateaÔÇť, a precizat Gene Block, profesor ├«n cadrul Universit─â┼úii din California.