Afl─â ce obicei cre┼čte riscul de tromboz─â venoas─â

1 2 jpg jpeg

Afecţiunea, reprezentată de formarea unui cheag de sânge la nivelul membrelor, se numără printre cele mai frecvente probleme cardiovasculare.

Pentru a studia leg─âtura dintre aceast─â boal─â ┼či fumat, oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Universitatea ,,Sun Yat-SenÔÇŁ din Guangzhou, China, au analizat rezultatele a 32 de cercet─âri la care au participat 3.9 milioane de persoane.

├Än func┼úie de starea de s─ân─âtate a participan┼úilor ┼či de r─âspunsurile la ├«ntreb─âri, speciali┼čtii au ajuns la concluzia c─â persoanele fum─âtoare au un risc cu 23% mai crescut de a fi diagnostica┼úi cu tromboz─â venoas─â profund─â.

Spre deosebire de persoanele care nu au fumat niciodată, cele care au fumat în trecut sunt cu 17% mai predispuse acestei afecţiuni.

,,Rezultatele ob┼úinute au ar─âtat c─â fumatul este unul dintre principalii factori de risc ai trombozei venoase profunde. Cu toate acestea, riscul de apari┼úie a acestei probleme medicale difer─â ├«n func┼úie de perioada ├«n care persoana a fumat, dar ┼či de num─ârul de pachete de ┼úig─âriÔÇŁ, au precizat speciali┼čtii de la Universitatea ,,Sun Yat-SenÔÇŁ.

Pe l├óng─â fumat, cercet─âtorii aten┼úioneaz─â c─â ┼či un indice ridicat al masei corporale poate cre┼čte riscul de apari┼úie a trombozei venoase profunde.