Află ce medicament poate preveni cancerul de colon

2 jpg jpeg

Beneficiile aspirinei se resimt, dar după o perioadă mai lungă de timp în care persoana ia din când în când doze mici de medicament.

La cercetarea, care s-a desfăşurat în perioada 1993-2004, au participat aproximativ 45.000 de femei, cu vârsta de peste 45 de ani, care nu aveau în istoricul medical al familiei cazuri de cancer, de probleme cardiace sau afecţiuni cronice.

Iniţial, participantele au fost împărţite în două grupuri. Cele din primul grup au luat câte 100 de miligrame de aspirină pe zi, în timp ce cele din cel de-al doilea grup au primit tratament placebo.

Chiar şi după terminarea studiului, specialiştii au urmărit starea de sănătate a pacientelor pe o perioadă mai lungă de timp. Rezultatele obţinute au arătat că după 10 ani în care participantele au luat doze mici de aspirină din când în când riscul de apariţie a cancerului de colon a scăzut cu 20%, iar după 18 ani riscul s-a redus cu aproximativ 42%.

,,Protecţia pe care o poate oferi aspirina se poate vedea după mai mulţi ani în care persoana ia doze mici de medicament. Până acum se ştia că aspirina aduce beneficii în cazul sănătăţii cardice, dar noile cercetări arată că are efecte pozitive şi în prevenirea cancerului de colon la femei”, a precizat Nancy Cook, cercetător la Şcoala Medicală Harvard.

Deşi aspirina aduce beneficii în prevenirea cancerului de colon, luat pe perioade lungi de timp, medicamentul poate avea efecte adverse, cum sunt sunt sângerările gatrointestinale sau ulcerului peptic.

"Vom continua cercetările pentru a putea descoperi modalitatea prin care aspirina poate proteja împotriva cancerului de colon fără a produce şi alte probleme de sănătate”, a mai adăugat cercetătoarea Nancy Cook.