Afl─â ce diet─â scade riscul de cancer mamar!

2 2 jpg jpeg

├Än cadrul studiului, citat de Agerpres, cercet─âtorii au observat c─â femeile c─ârora li s-a cerut s─â urmeze o diet─â mediteranean─â bogat─â ├«n ulei de m─âsline extravirgin se confruntau cu un risc de ├«mboln─âvire de cancer mamar cu 68% mai mic dec├ót cele care au urmat o diet─â doar cu con┼úinut redus de gr─âsime. Acest studiu a fost realizat pe un e┼čantion de 4.152 de femei aflate ├«n perioada postmenopauz─â, s─ân─âtoase din punct de vedere clinic ┼či f─âr─â antecedente oncologice. Ele au fost ├«mp─âr┼úite ├«n trei grupuri, fiecare dintre grupuri primind o diet─â diferit─â.

Astfel, unul dintre grupuri a primit o diet─â mediteranean─â bogat─â ├«n ulei de m─âsline extravirgin (15% din caloriile zilnice ob┼úinute prin aceast─â diet─â proveneau direct din uleiul de m─âsline). Un al doilea grup a primit o diet─â mediteranean─â bogat─â ├«n nuci, iar pentru cel de-al treilea grup, cel de control, s-a optat pentru m├óncare obi┼čnuit─â cu condi┼úia reducerii consumului de gr─âsime. Dup─â aproximativ 5 ani, 35 dintre cele 4.152 de femei care au participat la studiu s-au ├«mboln─âvit de cancer mamar.

Conform oamenilor de ┼čtiin┼ú─â, femeile din grupul care a respectat dieta mediteranean─â bogat─â ├«n ulei de m─âsline extravirgin s-au confruntat cu cel mai sc─âzut risc de ├«mboln─âvire de cancer la s├ón. Cercet─âtorii au observat o mic─â sc─âdere a acestui risc ┼či ├«n cazul femeilor care au urmat dieta mediteranean─â pe baz─â de nuci, ├«ns─â sc─âderea a fost insuficient─â pentru a fi considerat─â relevant─â din punct de vedere statistic (ar fi putut fi rodul ├«nt├ómpl─ârii).

Dieta mediteranean─â con┼úine numero┼či ingredien┼úi cu propriet─â┼úi antitumorale, conform unuia dintre autorii acestui studiu, Dr. Miguel Martinez-Gonzalez, de la Universitatea din Navarra. ├Än principal uleiul de m─âsline extravirgin este bogat ├«n ni┼čte compu┼či denumi┼úi polifenoli, cu efect anti-cancer demonstrat.

Astfel, cu cât se obţine un procent mai mare de calorii din uleiul de măsline extravirgin, în cadrul unei diete, cu atât este mai scăzut riscul de îmbolnăvire de cancer mamar, conform lui Martinez-Gonzalez.

Deocamdat─â ├«ns─â cercet─âtorii nu ┼čtiu dac─â riscul de ├«mboln─âvire a sc─âzut doar datorit─â uleiului de m─âsline extravirgin sau dac─â a fost vorba de efectul dietei ├«n ansamblul s─âu.

Dieta mediteranean─â, bogat─â ├«n legume, pe┼čte ┼či ulei de m─âsline ┼či s─ârac─â ├«n carne ┼či produse lactate, este recunoscut─â pentru c─â mic┼čoreaz─â riscurile oncologice ┼či cardiovasculare. Un studiu publicat ├«n 2015 ajungea la concluzia c─â acest tip de alimenta┼úie poate reduce ┼či declinul cognitiv asociat v├órstei ├«naintate sau anumitor afec┼úiuni neurologice.