Afinele şi căpşunile previn infarctul

1 2 jpg jpeg

Trei sau mai multe porţii de afine şi căpşuni consumate săptămânal reduc cu un sfert riscul femeilor de a face o criză cardiacă, este concluzia unui studiu recent efectuat de oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard din SUA.

În cazul cercetării au fost monitorizate timp de 18 ani 93.600 de femei cu vârsta între 25 şi 42 de ani. Acestea au completat chestionare privind obiceiurile alimentare. În perioada cercetării, 405 dintre ele au făcut infarct.

Femeile care au consumat căpşuni şi afine de cel puţin trei ori pe săptămână au avut un risc cu 32% mai mic de a face infarct în comaparaţie cu cele care au mâncat aceste fructe o dată pe săptămână sau mai puţin.

Efectul benefic este oferit de flavonoide, care au efect antioxidant. Aceşti compuşi, prezenţi şi în ceai şi în vinul roşu, au efect protector împotriva multor boli (demenţă, unele tipuri de cancer, hipertensiune, afecţiuni cardiace), însă acestea acţionează benefic şi în cazul arterelor.

Mai precis, este vorba despre antocianine, un tip de flavonoide care relaxează arterele şi care împiedică fixarea depozitelor de grăsime pe pereţii arterelor.