Afinele, posibil tratament pentru tulbur─ârile de stres post-traumatic

1 2 jpg jpeg

Cercet─ârile coordonate de Philip Ebenezer ┼či echipa sa de colegi, exper┼úi la Universitatea de Stat din Louisiana, SUA, arat─â c─â nutrimen┼úii con┼úinu┼úi de afine pot ajuta la atenuarea simptomelor caracteristice tulbur─ârilor de stres post-traumatic (PTSD).

Mai mult de opt procente din popula┼úia american─â se confrunt─â cu acest tip de tulburare, se arat─â ├«n lucrarea ÔÇ×The American Physiological SocietyÔÇť. Statisticile urc─â p├ón─â la 20 de procente c├ónd vine vorba despre popula┼úia veteran─â.

Pentru studiu, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au folosit animale de laborator, care au fost supuse inten┼úionat stresului. Dup─â ce au fost traumatiza┼úi de pisici, cobaii au dezvoltat tulbur─âri de stres post-traumatic. Dup─â perioada de experiment, cercet─âtorii au descoperit c─â ┼čoriceii care au consumat afine au beneficiat de un nivel crescut de serotonin─â, un neurotransmi┼ú─âtor cu rol important ├«n combaterea depresiei ┼či a anxiet─â┼úii.

Afinele au deja un renume, dac─â st─âm s─â judec─âm dup─â beneficiile importante pentru s─ân─âtate, pe care le aduc aceste fructe: pot proteja de boli cardiovasculare, de cancer ┼či pot am├óna degradarea memoriei.