Activitatea fizică, aliat împotriva cancerului mamar

2 jpg jpeg

Concluziile studiului contrazic rezultatele celorlalte cercetări care au precizat că femeile care nu au probleme cu greutatea sunt mai protejate de cancerul de sân.

La studiu au participat mai mult de 19.000 femei, cu v├órsta medie de 56 de ani. Ele au fost ├«ntrebate de starea lor de s─ân─âtate, obiceiurile zilnice (inclusiv cele alimentare), dar ┼či c├ót─â mi┼čcare obi┼čnuiau s─â fac─â. Apoi, s─ân─âtatea le-a fost evaluat─â dup─â 13 ani.

Dintre ele, aproape 900 au fost diagnosticate ├«ntre timp cu cancer mamar. Dup─â ce au analizat rezultatele ob┼úinute, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au ajuns la concluzia c─â activitatea fizic─â este un factor important c├ónd vine vorba de dezvoltarea cancerului de s├ón.

Mai exact, participantele care nu f─âceau mi┼čcare aveau un risc cu 40% mai ridicat de a face acest tip de cancer, spre deosebire de celelalte.

,,Riscul de apari┼úie a cancerului de s├ón poate fi redus dac─â persoana obi┼čnuie┼čte s─â fac─â mi┼čcare, chiar dac─â ea este normoponderal─â sau are probleme cu kilogramele ├«n pus. Activitate fizic─â nu ├«nseamn─â neap─ârat mers la sal─â, ci mi┼čcare zilnic─â, cum este timpul de joac─â cu cei mici, cur─â┼úenia pe care o facem ├«n cas─âÔÇŁ, a precizat Ylva Trolle Lagerros, specialist ├«n obezitate de la Institutul ,,KarolinskaÔÇŁ din Stockholm, Suedia.