Activitatea care scade riscul de pietre la rinichi

2 jpg jpeg

O oră de alergare sau trei ore de mers pe jos pe săptămână scad riscul de apariţie a calculilor renali cu 31%.

La cercetarea, publicată în Jurnalul Medical al Societăţii Americane de Nefrologie, au participat aproximativ 84.000 de femei aflate în perioada postmenopauză.

Timp de 15 ani, specialiştii au analizat obiceiurile lor alimentare, dar şi activitatea fizică pe care o făceau. După ce le-au măsurat indicele de masă corporală, cecetătorii au observat că kilogramele în plus creşteau riscul de apariţie a pietrelor la rinichi.

Potrivit rezultatelor obţinute, participantele care consumau mai mult de 2.200 de calorii pe zi erau cu 42% mai predispuse să fie diagnosticate cu calculi renali.

,,Nu trebuie ca persoana să meargă la sala de sport sau să facă mişcare intens pentru ca riscul de apariţie a pietrelor la rinichi să se reducă. Dacă eşti atent la cantitatea de alimente pe care o consumi şi preferi să mergi pe jos, cu atât mai mult pe distanţe mici, atunci ai un risc mai mic de a fi diagnosticat cu această problemă”, a afirmat Mathew Sorensen, profesor la Şcoala Medicală a Universităţii din Washington, SUA.