Acidul folic reduce riscul de autism

1 2 jpg jpeg

Este ┼čtiut c─â acidul folic (sau vitamina B9) are efect protector asupra sarcinii, ferindu-l pe f─ât de defectele de tub neural. O nou─â cercetare publicat─â ├«n ÔÇ×Journal of the American Medical AssociationÔÇŁ arat─â c─â acidul folic ├«l poate proteja pe f─ât ┼či de tulbur─ârile din spectrul autist.

Peste 85.000 de copii cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 3 ┼či 10 ani au fost inclu┼či ├«n cercetarea desf─â┼čurat─â pe o perioad─â de 10 ani, realizat─â de oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la ÔÇ×Autism Birth CohortÔÇŁ din Norvegia.

P├ón─â la finalul cercet─ârii, 270 de copii au fost diagnostica┼úi cu tulbur─âri din spectrul autist: 114 cu tulburare autist─â, 56 cu sindromul Asperger ┼či 100 cu autism atipic (PDD-NOS).

Mamele care au luat acid folic la începutul sarcinii au avut un risc cu 40% mai mic de a avea un copil cu autism în comparaţie cu femeile care nu au luat acest supliment.

Necesarul de acid folic ├«n sarcin─â este de 400 mcg. Surse naturale ale acestei vitamine sunt salata, spanacul lintea, maz─ârea, fasolea, ficatul ┼či ou─âle. Speciali┼čtii recomand─â femeilor s─â ia suplimente cu acid folic cu patru s─âpt─âm├óni ├«nainte de concep┼úie ┼či ├«n primele opt s─âpt─âm├óni de sarcin─â.