Abuzul de antibiotice în copilărie, nociv

1 2 jpg jpeg

Diabetul zaharat de tip 1, obezitatea şi astmul sunt câteva dintre consecinţele abuzului de antibiotice în copilărie, se arată într-un studiu american coordonat de medicul Martin Blaser, de la Universitatea din New York. Într-un articol publicat în revista „Nature”, medicul atrage atenţia asupra faptului că aceste medicamente distrug bacteriile „bune” din tubul digestiv.

Chiar şi administrarea pe durate scurte poate modifica pe o perioadă îndelungată flora intestinală. Alte studii au atras atenţia că administrarea de antibiotice creşte şi riscul bolilor inflamatorii ale tubului digestiv. „Din ce în ce mai multe dovezi arată că flora intestinală joacă un rol important pentru boli precum obezitatea şi cancerul colorectal”, confirmă Patrick Berche, microbiolog la Spitalul Necker (Paris).

În acealşi timp, statisticile arată că a crescut şi consumul de antibiotice în rândul copiilor. Astfel, un copil din ţările dezvoltate urmează aproape 10-20 tratamente cu antibiotice înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.