A fost descoperit─â gena ÔÇ×tinere┼úe f─âr─â b─âtr├óne┼úeÔÇŁ

1 2 jpg jpeg

├Än momentul ├«n care cercet─âtorii au expus gena la celule stem ├«mb─âtr├ónite, s-a constatat c─â ea reactiveaz─â procesele epuizate pe care le ├«nt├ólne┼čte ├«n cale, restabilind capacitatea elementelor anatomice de a se transforma ├«n celule musculare perfect func┼úionale.

Potrivit Descoperă, pe parcurs ce îmbătrânim, organismul nostru este supus unui proces cunoscut sub numele de ,,senescenţă". Acesta presupune faptul că celulele stem care creează noi celule, pentru a le înlocui pe cele moarte, nu se mai pot dezvolta.

De exemplu, celulele stem mezenchimale au capacitatea de a se transforma ├«n celule musculare netede, ├«ns─â, c├ónd atingem o anumit─â v├órst─â, celulele mezenchimale ├«┼či pierd eficacitatea ┼či ├«ncep s─â genereze celulele musculare netede care nu au compozi┼úie activ─â. ├Än lipsa acestei proteine, celulele nu se pot contracta, a┼ča cum se ├«nt├ómpl─â ├«n mod normal ├«n cazul ┼úesuturilor musculare.

Exist─â dou─â mecanisme principale care stau la baza acestei lipse de capacitate. ├Än primul r├ónd, celulele stem mezenchimale ├«mb─âtr├ónite nu pot reac┼úiona la factorul de transformare a cre┼čterii beta (TGF-╬▓). Pe de alt─â parte, s-a constatat c─â ├«n compozi┼úia celulelor nu exist─â kinaza proteic─â ascociat─â Rho (ROCK), ce catalizeaz─â producerea de fibre de actin─â.

Cite┼čte mai multe pe aceast─â tem─â AICI