A fost descoperit un mecanism de blocare a metastazelor, în caz de melanom

1 2 jpg jpeg

O echip─â de cercet─âtori de la Universitatea din Tel Aviv, care lucreaz─â ├«n str├óns─â colaborare cu Centrul german de cercetare asupra cancerului de la Heidelberg ┼či cu alte institu┼úii israeliene, a constatat c─â melanomul este capabil s─â trimit─â vezicule minuscule care r─âsp├óndesc maladia ├«n alte p─âr┼úi ale corpului.

Cercetătorii au descoperit modul în care cancerul se extinde

├Än┼úelegerea acestui mecanism a permis cercet─âtorilor s─â dezvolte substan┼úe care previn r─âsp├óndirea bolii ┼či care ar putea constitui componente promi┼ú─âtoare pentru viitoare medicamente, au declarat oamenii de ┼čtiin┼ú─â ├«ntr-un comunicat de pres─â ┼či ├«ntr-un articol publicat ├«n aceast─â s─âpt─âm├ón─â ├«n revista ┼čtiin┼úific─â 'Nature Cell Biology'. ÔÇ×Studiul nostru este un pas important pe drumul spre recuperarea complet─âÔÇť, a asigurat conduc─âtoarea echipei de cercetare, Carmit Levy, citat─â de Agerpres.

ÔÇ×Amenin┼úarea pe care o constituie melanomul nu se g─âse┼čte ├«n tumora ini┼úial─â care apare pe piele, ci mai ales ├«n metastaze, c├ónd celulele tumorale sunt trimise s─â colonizeze organele vitale cum ar fi creierul, pl─âm├ónii, ficatul ┼či oasele", a spus Carmit Levy.

Potrivit opiniei sale, cercet─âtorii "au descoperit modul ├«n care cancerul se extinde la organe ┼či au g─âsit modalit─â┼úi de blocare a procesului ├«nainte de etapa metastazelor".

Melanomul apare pe piele ┼či este vizibil ├«n general cu ochiul liber, sub forma unor pete negre sau maro. ├Än cazul ├«n care este tratat de la ├«nceput, rata de vindecare este relativ mare, ├«ns─â odat─â ce maladia se r─âsp├ónde┼čte ├«n organism, aceasta este adesea fatal─â.

Melanomul ucide o persoan─â la fiecare 52 de minute la nivel global, iar num─ârul de cazuri diagnosticate a fost ├«n cre┼čtere ├«n ultimele trei decenii, mai noteaz─â agen┼úia France Presse.