7 alimentele care au grijă de ochii tăi

1 2 jpg jpeg

Fie că problemele de vedere au fost moştenite genetic, fie că au fost dobândite din cauza expunerii excesive la calculator sau televizor, fiecare dintre noi caută o modalitate de a le preveni sau de a reduce riscul de complicaţii.

Vederea este influenţată de unele vitamine care au un rol determinant în menţinerea sănătăţii oculare. De aceea, specialiştii recomandă ca din dieta pentru o vedere mai bună să nu lipsească alimente bogate în acizi graşi omega 3, zinc, vitamina C, D şi E. Astfel de vitamine, minerale şi acizi graşi pot proteja împotriva unor probleme care apar în timp, precum cataracta sau degenerarea maculară (care afectează vederea centrală).

O substanţă cheie în păstrarea sănătăţii ochilor este carotenoida. Aceasta se găseşte în toate fructele şi legumele portocalii şi este cunoscută pentru proprietatea sa de a creşte acuitatea vizuală şi adaptarea la lumină şi întuneric.

Recent, oamenii de ştiinţă au mai descoperit un carotenoid cu putere antioxidantă înzecită. Acesta este localizat în algele pe care le consumă somonii salbatici şi care îi dau culoarea portocalie. Substanţa conţinută de acestea se numeşte astaxantin.

O altă subsanţă care are grijă de ochii noştri este luteina. Aceasta reprezintă aminoacidul de elecţie pentru ochii noştri, care absoarbe şi se concentrează la nivelul maxim al maculei şi absoarbe energia luminoasă în exces, protejând astfel această zonă a retinei de efectele negative. Consumând luteină, retina este protejată, iar radicalii liberi distrugători sunt anihilaţi.

Pentru ca unda electromagnetică a luminii să poată fi transformată în impuls nervos la nivelul retinei, astfel încât creierul să poată interpreta imaginile, este nevoie de prezenţa betacarotenului, un precursor al vitaminei A. Unele alimente conţin din belşug această substanţă, îmbunătăţind astfel vederea. Una dintre cele mai bogate surse naturale de betacaroten este reprezentată de morcovi.

Pe lângă morcovi, ale căror beneficii în favoarea menţinerii sănătăţii oculare sunt de notorietate, există o serie de alimente care, consumate cu consecvenţă, vă pot ajuta să reduceţi riscul confruntării cu afecţiunile oculare.

1. Afinele şi coacăzele - conţin antocianide, adică antioxidanţi naturali care protejează structurile oculare de acţiunea negativă a expunerii la lumina puternică. Trebuie să ştiţi că, dintre fructele de pădure, cea mai mare cantitate de antocianide o conţin murele (între 190-270 mg la 100 grame). Află pe Antena Satelor cum poţi să păstrezi acuitatea vederii, prin diete sanatoase!